X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać

Nasz newsletter subskrybuje już 12 500 osób!

Droga z której się nie wróci, czyli jak trwale usunąć konto z Facebooka

Droga z której się nie wróci, czyli jak trwale usunąć konto z Facebooka

Skuteczną metodę kasowania profilu przedstawił wczoraj serwis Facebooknol. W odróżnieniu od intuicyjnej metody (Konto -> Ustawienia konta -> Dezaktywacja konta -> Potwierdź), pewny sposób usuwania profilu można znaleźć w Centrum Pomocy serwisu, w dziale Profile. „Jeśli uważasz, że nie będziesz już nigdy więcej korzystać z Facebooka, i chcesz trwale usunąć swoje konto, pamiętaj, że nie będzie możliwości jego ponownej aktywacji ani pobrania dodanych przez Ciebie informacji i treści” informuje portal i podaje bezpośredni link do formularza Usuń moje konto. Dalsza procedura jest prosta:

fot.: facebook.com

Po kliknięciu opcji „Wyślij” wyświetla się kolejny formularz:

fot.: facebook.com

Wystarczy wpisać hasło i przepisać tekst z ramki, aby Facebook dostarczył nam informację o rozpoczęciu dezaktywacji konta i 14 dniach do namysłu, podczas których możemy je jednak przywrócić.

fot.: facebook.com

Rzeczywiście, wystarczy ponownie zalogować się w serwisie, aby otrzymać zapytanie o dalsze plany związane z profilem:

fot.: facebook.com

Cała procedura jest skomplikowana i niewielu użytkowników Facebooka zdaje sobie sprawę, że taka możliwość w ogóle istnieje. Zresztą jeszcze niedawno wśród internautów krążyła plotka, że najpewniejszym sposobem na definitywne usunięcie konta jest zamieszczenie wyjątkowo niezgodnego z regulaminem zdjęcia profilowego (najlepiej pornograficznego). Jak się okazuje, nie jest to konieczne i można zakończyć życie na Facebooku w bardziej cywilizowany sposób. Co ciekawe, trwałe usunięcie konta mniej interesuje administratorów portalu, niż usunięcie czasowe. W zwykłej, odwracalnej procedurze kasowania profilu znajduje się kilka opcji zachęcających do pozostania (lub powrotu).

fot.: facebook.com

I nie dość, że prosi się użytkownika o podanie powodu usunięcia konta (oraz podaje rozwiązania, które usuną ten powód), to jeszcze w grę wchodzi szantaż emocjonalny. Komu nie zrobi się przykro, jak zobaczy zdjęcia losowo wybranych znajomych, którzy „będą tęsknić”?

  • gość

    Po usunięciu kont na stałe można do niego powrócić? Czy nie ma już takiej opcji? Np. poprzez wysłanie jakiegoś e-maila?

Newsletter

Bądź na bieżąco z najświeższymi informacjami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail