X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać

Nasz newsletter subskrybuje już 15 000 osób!

5 rzeczy, które musisz wiedzieć o ustawieniach prywatności na Google+

5 rzeczy, które musisz wiedzieć o ustawieniach prywatności na Google+

1. Widoczność postów

W październiku informowaliśmy, że użytkownicy G+ mogą zablokować dany wpis (czyli uniemożliwić jego udostępnienie przez inną osobę) oraz wyłączyć pod nim komentarze, jeszcze przed udostępnieniem. Wcześniej było to możliwe dopiero po publikacji postu. Jak skorzystać z tej możliwości? Po prawej stronie okna, w które wpisujemy post, znajduje się strzałka.  Po kliknięciu rozwija się lista z opcjami wyłączenia komentarzy oraz blokady wpisu:

 

fot.:plus.google.com

2. Indeksowanie profilu przez wyszukiwarki

W ustawieniach domyślnych nasz profil jest widoczny w wynikach wyszukiwania Google. Możemy to jednak bardzo łatwo zmienić

– klikamy Edytuj profil,

– na karcie O mnie klikamy sekcję Widoczność przy wyszukiwaniu,

– usuwamy zaznaczenie opcji Ułatw innym znajdowanie mojego profilu w wynikach wyszukiwania:

fot.:plus.google.com

 

3. Otrzymywanie e-maili za pośrednictwem profilu

Na Google + każdy może wysłać do nas maila za pośrednictwem naszego profilu, pomimo tego, iż  nasz adres nie jest wyświetlany publicznie. Możemy jednak  zrezygnować z opcji dostawania maili. W tym celu:

– klikamy na Edytuj profil,

– pod zdjęciem profilowym klikamy przycisk Wyślij e-mail,

– odznaczamy Zezwalaj innym na wysyłanie Ci e-maili za pomocą linku w Twoim profilu:

fot.:plus.google.com

4. Widoczność profilu

Google + daje możliwość ustawiania widoczności zakładek na naszym profilu. Jeśli nie chcemy pokazywać np. swojej zakładki Wideo, możemy odpowiednio zmienić ustawienia profilu:

– klikamy Edytuj profil,

– klikamy na wybraną zakładkę, np. Wideo

– odznaczamy Pokazuj tę kartę w swoim profilu

fot.:plus.google.com

Podobnie możemy postąpić w przypadku zdjęć. Możemy również decydować o tym, czy przeglądający mogą pobierać nasze zdjęcia. Niedawno pisaliśmy, że Google + idąc za przykładem Facebooka, wprowadził automatyczne rozpoznawanie twarzy. Opcja ta nie jest ustawiona jako domyślna, więc nie budzi kontrowersji.

Serwis daje również możliwość podejrzenia, jak inne osoby widzą nasz profil. Wystarczy na naszej stronie profilowej kliknąć w prawym górnym rogu Zobacz profil jako:

fot.:plus.google.com

5. Blokowanie kontaktów

W bardzo łatwy sposób możemy również zablokować daną osobę. Wystarczy, że wejdziemy w jej profil i klikniemy Zablokuj. Możemy również z poziomu kręgów zaznaczać dowolną ilość kontaktów i blokować je za pomocą jednego ruchu:

fot.:plus.google.com

 

Kolejnym sposobem na blokowanie kontaktów,  jest utworzenie oddzielnego kręgu, w którym będziemy grupować zablokowane profile.

 

Więcej o ustawieniach prywatności na Google + można przeczytać tutaj.



Newsletter

Bądź na bieżąco!
Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail