X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać

Nasz newsletter subskrybuje już 12 500 osób!

Jutro wchodzi w życie nowa polityka prywatności Google. Zadbaj o swoje dane

Jutro wchodzi w życie nowa polityka prywatności Google. Zadbaj o swoje danefot. Robert-Scoble / CC / Flickr.com

Już jutro Google wprowadza nową, ujednoliconą politykę prywatności. Jej wprowadzenie, poza większą przejrzystością, przyniesie również nowość w polityce zbierania danych przez firmę z Mountain View. Odtąd będzie zbiorczo gromadziła informacje o użytkownikach uzyskane przez wszystkie usługi. Do tej pory dane uzyskane na podstawie korzystania z wyszukiwarki były oddzielone od tych zbieranych przez YouTube, Gmaila czy Google+ . Od jutra natomiast Google będzie mógł połączyć je w całość i tym samym stworzyć coś w rodzaju internetowego portretu każdego z nas. O wielkiej popularności usług przedsiębiorstwa nie trzeba przekonywać, toteż sprawa nabiera sporej wagi.

Google przekonuje oczywiście, że robi to z myślą o użytkownikach, ale daje się wyczuć rosnące zaniepokojenie wśród internautów. Pierwszym sygnałem było już spersonalizowane wyszukiwanie (o którym pisaliśmy tutaj). Z jednej strony Google może znacząco usprawnić nasze poruszanie się po sieci, ale odbywa się to kosztem uzyskania sporej wiedzy o nas. W grę mogą wchodzić bardzo osobiste informacje, jak wiek, adres, przekonania polityczne, religijne, orientacja seksualna. Pamiętajmy, to w jaki sposób korzystamy z sieci, jakie strony odwiedzamy, jakie informacje wyszukujemy – to wszystko stanowi odbicie nas samych, naszych zainteresowań.

Jakkolwiek nie da się w pełni uniknąć gromadzenia informacji przez Google, można oddzielić naszą historię online, czyli wyszukiwane frazy i odwiedzane strony od danych zebranych przez usługi takie jak YouTube czy Google+ . Poniżej krótka podpowiedź jak to zrobić.

1. Otwieramy stronę Google i klikamy w przycisk „Zaloguj” w prawym górnym rogu. Następnie wpisujemy swój adres e-mail i hasło.

fot.: Google.com

2. Następnie udajemy się do historii naszego wyszukiwania. Najszybciej można to zrobić przechodząc na stronę google.com/history. Dla ciekawskich krok po kroku: będąc zalogowanymi na swoje konto w Google musimy kliknąć w strzałkę która znajduje się obok miniatury avatara z G+ (prawy górny rog). Następnie, po rozwinięciu menu, klikamy w „Prywatność”. Przechodzimy wówczas już do anglojęzycznych stron. Zjeżdżamy na sam dół strony, do działu „Google privacy” i wybieramy „Dashboard”. Znajdując się już w panelu sterowania prywatnością ponownie wędrujemy na sam dół strony, gdzie znajduje się dział „Web History”. Pozostaje już tylko kliknąć w „Remove items or clear Web History” i możemy zarządzać swoją historią online.

3. Klikamy w „Usuń całą historię”. Po chwili pojawi się komunikat informujący nas, że w ten sposób nie tylko ją wyczyściliśmy, ale również wstrzymaliśmy dalsze gromadzenie danych dotyczących odwiedzanych stron.

fot.: Google.com

Pages: 1 2

  • Uyertyuiosdfs

     Strzałka koło miniatury? Nic tam takiego nie ma. Chyba że chodzi o wersję z aktywowanym G+, ale nie wszyscy taką bombę antyprywatnościową mają.

  • Artur Kawik

    Zgadza się, miniatura pojawia się w przypadku gdy użytkownik posiada jednocześnie konto na G+ ;) Ale rozwijane menu każdy kto ma chociaż konto Google mieć powinien ;)

  • Jeśli ktoś wierzy w to co mówi Google, to polecam się otrząsnąć z tego letargu. Mają dane, a będą mieć jeszcze więcej.

  • Xteag

    Może i nie będziecie widzieć historii w przeglądarce, ale to nie znaczy że google nie posiada jej na swoich serwerach…(czyt. to wyłączenie historii najprawdopodobniej nic nie daje)

  • Uyertyuiosdfs

    Powiem szczerze – nie mogę tej opcji znaleźć, a historię online mogę dopiero aktywować (?!?) Dzięki, jak by nie było!

  • MK

    Należy również zrobić to samo na swoim profilu YouTube (wyłączyć historię wyszukiwania) – kliknij na swoją ikonkę na profilu YouTube, a następnie kliknij na “Menedżer filmów”, potem:

    1. “Historia”. Wybierz “Pause viewing history” (PL -„Wstrzymaj historię wyszukiwania”) a następnie “Clear all viewing history” (PL -„Wyczyść całą historię oglądania”).

    2. “Historia wyszukiwania” – te same kroki co w punkcie 1. – „Wstrzymaj…” + „Wyczyść”

Newsletter

Bądź na bieżąco z najświeższymi informacjami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail