X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać

Nasz newsletter subskrybuje już 12 500 osób!

Facebook pozwoli na wyciszanie wpisów znajomych na wybrany okres

Czy kiedykolwiek byliście zmęczeni nadmiarem postów i zdjęć danej osoby, ale nie chcieliście usuwać jej z listy znajomych na Facebooku? Nowy przycisk "Snooze" na portalu prawdopodobnie rozwiąże ten problem, gdyż sprawi, że możliwe będzie zablokowanie ich widoczności na dany okres czasu.

Facebook pozwoli na wyciszanie wpisów znajomych na wybrany okresfot. bank zdjęć shutterstock.com

Nowe rozwiązanie, które sprawdza Facebook może okazać się idealnym wariantem w sytuacji, gdy jesteśmy zmęczeni nadmiarem treści udostępnianych przez użytkownika portalu. Bowiem jak donosi TechCrunch, portal jest obecnie w fazie testów przycisku, który pozwoliłby na uśpienie informacji oraz powiadomień o aktywnościach danej osoby lub Strony. Wycofanie danej osoby lub fanpage obręby naszych znajomych i zainteresowań na 24 godziny lub 7 czy też 30 dni sprawi, że przez wskazany czas nie będziemy bombardowani udostępnianymi treściami.

Najnowszy przycisk „Snooze”, oznaczający w języku angielskim dosłownie „drzemkę”, sprawi, że na pewien czas dezaktywujemy wybranych użytkowników i będziemy mieli większą kontrolę nad tym, co widzimy w Aktualnościach. Wyeliminujemy niepożądane treści bez konieczności przerywania znajomości, szczególnie, jeśli napływ takich postów wiąże się z jakimś wydarzeniem lub wyjazdem danego użytkownika, jest czasowy i nie chcemy przekreślać zupełnie danej relacji.

fot. techcrunch.com

fot. techcrunch.com

TechCrunch otrzymał potwierdzenie ze strony portalu, który deklaruje, że w ten sposób chce umożliwić użytkownikom pełniejszą kontrolę nad treściami. Przycisk umożliwiające wyłączenie powiadomień i widoczności postów widoczny byłby po kliknięciu w trzy kropki obok posta, gdzie także wybierzemy okres czasu przez jaki chcemy nie widzieć aktywności danej osoby. Dotąd możliwe było ukrywanie konkretnych wpisów lub całkowite zaprzestanie obserwacji wpisów. Nowa funkcja umożliwiłaby na podejmowanie takich działań na pewien okres czasu.

Wydaje się, że takie rozwiązanie to wbrew pozorom szansa dla Grup i Stron. W przypadku, gdyby użytkownicy czuli się zasypywani treściami mogliby tylko na jakiś czas zablokować widoczność wpisów, nie cofając polubienia profilu. Być może zmotywuje to także prowadzących konta do jeszcze lepszej selekcji treści i unikania nadmiernego spamowania informacjami. Nie wiadomo jednak, kiedy rozwiązanie zostanie oficjalne wprowadzone, gdyż obecnie testowane jest wyłącznie w Stanach Zjednoczonych.

Newsletter

Bądź na bieżąco z najświeższymi informacjami. Zapisz się na bezpłatny newsletter. Nasze treści dostępne są dla Ciebie za darmo, więc prosimy o zaznaczenie poniższych zgód. Nie spamujemy, więc nie musi się niczego obawiać. Nikomu też nie przekażemy Twoich danych! Od czasu do czasu wyślemy do Ciebie reklamę, z której finansowany jest ten serwis. Reklamodawców selekcjonujemy - staramy się ich dobierać w ten sposób, aby promowane produkty odpowiadały potrzebom naszych Czytelników!

Bądź na bieżąco z najświeższymi informacjami z dziedziny social media i nowych technologii. Otrzymuj od Media Impression Grzegorz Miłkowski z siedzibą w Krakowie informacje o ciekawych nowych usługach, promocjach, newsy z branży, case study i raporty. Chcę otrzymywać od Media Impression Grzegorz Miłkowski z siedzibą w Krakowie informacje handlowe dotyczące innych podmiotów, zlecających Media Impression Grzegorz Miłkowski kampanie marketingowe, z których utrzymywany jest serwis socialpress.pl oraz finansowane są prace redakcji tego serwisu.

free newsletter templates powered by FreshMail