X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać

Nasz newsletter subskrybuje już 12 500 osób!

Uważaj na nową metodę oszustwa na Facebooku!

Na Facebooku pojawiła się kolejna forma phishingu. Jak informuje Niebezpiecznik, użytkownicy mogą otrzymywać fałszywe powiadomienia, które spowodują przejęcie naszego konta. Jak one wyglądają i co zrobić, by nie wpaść w pułapkę?

Uważaj na nową metodę oszustwa na Facebooku!fot. bank zdjęć pexels/com

Media społecznościowe, z racji swojej ogromnej popularności i rozwoju, coraz częściej są przynętą dla cyberprzestępców. Wielokrotnie słyszeliśmy o sytuacjach, w których konta użytkowników popularnych portali zostały przejęte, zablokowane lub też istniało zagrożenie tego typu sytuacji. W lipcu pisaliśmy o wiadomościach, które przekierowywały do Google Drive lub skróconego linku sugerującego, że znajduje się tam nasze przerobione zdjęcie. Kliknięcie w niego  narażało nas na konsekwencje finansowe i dodatkowe koszty.

Jak podaje Niebezpiecznik, aktualnie na Facebooku pojawiła się nowa forma phishingu, czyli oszustwa w celu wyłudzenia danych. Z informacji otrzymanych od czytelnika serwisu, który obsługuje z ramienia agencji profile, administratorzy mogą otrzymać fałszywe powiadomienia od „Notifications Ads Maneger”. Łudząco przypominają one adnotacje ze strony serwisu, dlatego w łatwy sposób można się na nie nabrać.

fot. niebezpiecznik.pl

fot. niebezpiecznik.pl

W rzeczywistości jest to profil dostosowany na podobieństwo Facebooka – dodano do niego logo portalu oraz ustawiono odpowiednią nazwę, która mimo błędu (Maneger, a poprawna wersja to Manager) w pierwszej chwili może uśpić naszą czujność.

Niebezpieczne powiadomienie

Jak wynika z dalszych ustaleń Niebezpiecznika, kliknięcie w otrzymaną adnotację o udostępnieniu przenosi użytkownika do posta, w którym pojawia się informacja z ostrzeżeniem dla Strony. Wynika z niej, że z powodu zgłoszenia naruszeń przez użytkownika zostanie ona usunięta i sugerowane jest pozbycie się z niej wszelkich nieodpowiednich treści.

Język wpisu pozostawia wiele do życzenia – brakuje konsekwencji w pisaniu słowa Page, które portal oryginalnie rozpoczyna wielką literą czy w samej nazwie Facebook, która napisana jest małą literą. Nie wszyscy jednak mogą w pierwszej chwili wyłapać te pomyłki i w roztargnieniu skupić się tylko na samym wydźwięku komunikatu. Wynika z niego bowiem, że w celu odwołania się do tej informacji i potwierdzenia podjętych czynności naprawczych należy kliknąć w link przekierowujący do instrukcji dalszych działań. Jeśli tego nie zrobimy, nasze konto zostanie zablokowane i niemożliwe będzie jego używanie. Oto screen posta, który opublikował Niebezpiecznik:

fot. niebezpiecznik.pl

fot. niebezpiecznik.pl

Podany link przekieruje nas do fałszywej strony logowania, również dostosowanej na wygląd Facebooka, która ma pozornie uchronić nas przed blokadą. W praktyce wprowadzenie loginu oraz hasła może skutkować przejęciem konta, zamieszczaniem na nim nieodpowiednich treści lub też wydaniem budżetu reklamowego.

fot. niebezpiecznik.pl

fot. niebezpiecznik.pl

Jak uchronić się przed oszustwem?

Poza uważnym czytaniem powiadomień i ostrożnym udostępnianiem danych powinniśmy skorzystać z dwustopniowego uwierzytelniania na Facebooku, co sprawi, że każdorazowa próba logowania z nieznanej przeglądarki będzie wymagała podania nie tylko hasła, ale kodu SMS lub użycia tokena. Jest to szczególnie istotne, jeśli jesteśmy odpowiedzialni za konta firmowe i fanpage, gdyż przejęcie naszego profilu stanowiłoby wówczas duży problem i mogło spowodować nieprzyjemne konsekwencje zawodowe.

Warto więc uważać na tego wszelkie powiadomienia i żądania naszych danych, zarówno na Facebooku jak i innych portalach, gdyż w łatwy sposób możemy stracić to, co budowaliśmy przez długi czas.

Newsletter

Bądź na bieżąco z najświeższymi informacjami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail