X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać
Nasz newsletter subskrybuje już 15 000 osób!

Twitter nie usuwa Twoich wiadomości prywatnych nawet, jeśli skasujesz konto

Usunąłeś konto, a wraz z nim wiadomości prywatne na Twitterze? Nie oznacza to, że faktycznie zostały one faktycznie skasowane. Badacz bezpieczeństwa sprawdził, że firma przechowuje je na swoich serwerach nawet przez kilka lat.

Twitter nie usuwa Twoich wiadomości prywatnych nawet, jeśli skasujesz kontoźródło: shutterstock

reklama

Niejednemu z nas zdarzyło się wysłać do kogoś wiadomość, która nie powinna do niego trafić lub której przekazania po kilku chwilach pożałowaliśmy. W takich sytuacjach możemy ją usunąć. Bez wątpienia oczekujemy tego także wtedy, gdy rezygnujemy z posiadania konta i je kasujemy.

W 2015 roku Twitter umożliwił wysyłanie wiadomości prywatnych nie tylko do osób, które obserwują nasz profil, ale wszystkich użytkowników serwisu. Jak się jednak okazuje, wiadomości te nie znikają z niego w pełni nawet po dezaktywowaniu konta.

Kopie zapasowe wiadomości

Badacz bezpieczeństwa Karan Saini sprawdził, że Twitter utrzymuje kopie zapasowe rozmów na serwerach mimo ich usunięcia. Nawet kilka lat po ich skasowaniu konta zostają one na serwerach firmy. Mężczyzna na podstawie swoich osobistych obaw odnalazł stare wiadomości z usuniętych lub zawieszonych kont. Błąd serwisu pozwolił TechCrunchowi przeprowadzić test i odzyskać rozmowy z poprzednich lat, mimo, iż powinny one zniknąć wraz z danymi po upływie 30 dni od dezaktywacji profilu. W tym krótkim okresie możemy jeszcze uzyskać dostęp do informacji o koncie oraz tweetów. Saini w rozmowie z TechCruch wskazuje jednak, że nie jest to luka w zabezpieczeniach, a błąd funkcjonalny.

źródło: shutterstock

Twitter nie zapomina

Oznacza to więc, że wiadomości przesyłane za pośrednictwem serwisu nie są fizycznie usuwane. Znikają one z interfejsu użytkownika, lecz w rzeczywistości wciąż zostają zachowane na serwerach Twittera jeszcze przez kilka lat.

Fakt posiadania prywatnego profilu lub możliwości usuwania treści daje użytkownikom pewne poczucie bezpieczeństwa. Warto pamiętać jednak, że wszystko to, co pojawia się w sieci w większości przypadków zostaje tam już na zawsze. Przycisk „usuń” w serwisach społecznościowych nie zawsze wiąże się z rzeczywistym usuwaniem treści, a raczej ukryciem ich widoku. Dlatego tak ważne jest rozważne udostępnianie swoich danych oraz treści.

Rzecznik Twittera zapewnił, że firma zajmuje się tym problemem i analizuje go.  


Newsletter

Bądź na bieżąco!
Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail