X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać
Nasz newsletter subskrybuje już 15 000 osób!

Facebook przeprasza za błąd w blokowaniu użytkowników

Facebook ujawnia kolejny błąd dotyczący ustawień prywatności w serwisie. W ramach niego zablokowani użytkownicy, pomimo ograniczeń widoczności, przez kilka dni mogli wyświetlać treści udostępniane na profilach blokujących.

Facebook przeprasza za błąd w blokowaniu użytkownikówfot. bank zdjęć shutterstock.com

Światowy gigant od czasu do czasu boryka się z problemami dotyczącymi ustawień prywatności. Wczoraj poinformowano, że w wyniku błędu w serwisie 800 milionów korzystających z niego mogło mieć problem z ustawieniami prywatności. Okazuje się bowiem, że w dniach 29 maja – 5 czerwca użytkownicy mogli widzieć treści, zdjęcia i podejmować próby kontaktu z osobami, które je zablokowały.

Błąd serwisu

Twórcy serwisu przepraszają za niedogodności i wyjaśniają, że w standardowych przypadkach, gdy blokujemy użytkowników publikowane przez nich treści nie są dla nas widoczne, a wszelkie próby kontaktu są niemożliwe. Osoba ta znika także automatycznie z listy naszych znajomych.

W ramach błędu Facebooka u 83% użytkowników dotkniętych tym problemem czasowo cofnięta została blokada jednej z osób. Zablokowani dotąd użytkownicy mogli skontaktować się z nimi. Nie dokonano jednak żadnych zmian w listach znajomych.

facebook blokada

Użytkownicy, których profile mogły borykać się z błędem zostaną o tym wkrótce powiadomieni i zachęceni do sprawdzenia Ustawień. Sam bug został już naprawiony.

Blokada na Facebooku

Korzystający z portalu mogą zablokować dowolną osobę, aby uniemożliwić jej wyświetlanie materiałów publikowanych przez nich w profilu, oznaczanie na zdjęciach, rozpoczynanie z nimi rozmów czy dodanie do grona znajomych. Po zablokowaniu blokujący również nie może rozpocząć konwersacji z tą osobą czy wysłać jej zaproszenia do grona znajomych.

Wedle instrukcji Facebooka, aby kogoś zablokować należy:
  1. Kliknąć ikonę  w prawym górnym rogu dowolnej strony Facebooka.
  2. Kliknąć opcję Skróty do ustawień prywatności.
  3. Kliknąć opcję Jak uniemożliwić komuś przeszkadzanie mi?
  4. Wprowadzić imię i nazwisko osoby, którą chcemy zablokować, a następnie kliknąć opcję Zablokuj.
  5. Wybrać z wyświetlonej listy konkretną osobę, którą chcemy zablokować i ponownie kliknąć opcję Zablokuj.
Co ważne, blokowane osoby nie są o tym fakcie powiadamiane. Dzięki tej funkcji użytkownicy mogą uniknąć nękania, mowy nienawiści, zatrzymać wyświetlanie irytujących treści pochodzących od wybranych użytkowników lub zastosować ją w sytuacji zakończenia relacji.


Newsletter

Bądź na bieżąco!
Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail