X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać
Nasz newsletter subskrybuje już 15 000 osób!

Światowe ceny żywności coraz wyższe

Mamy za sobą bardzo ciężki rok, który naznaczony był pandemią koronawirusa. To właśnie ta sytuacja była jednym z czynników, który wpłynął na ceny.

Światowe ceny żywności coraz wyższeMamy za sobą bardzo ciężki rok, który naznaczony był pandemią koronawirusa. To właśnie ta sytuacja była jednym z czynników, który wpłynął na ceny.

Artykuł sponsorowany


Wysokie ceny i inflacja

Niedawno mogliśmy przeczytać w comiesięcznym wskaźniku cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), że światowe ceny żywności wzrosły o prawie 33% we wrześniu 2021 roku w stosunku do analogicznego miesiąca rok wcześniej. Do tego od lipca ceny wzrosły o kolejne 3%, osiągając poziomy nienotowane od 2011 roku.

Taki Indeks Cen Żywności ma na celu sprawdzenie zmian w zakresie towarów żywnościowych, zwłaszcza olejów roślinnych, zbóż, mięsa i cukru, a także porównanie ich z miesiąca na miesiąc. Przekształca następnie rzeczywiste ceny na wskaźnik w stosunku do średnich poziomów cen w latach 2002-2004. Dla wielu osób stanowi dzięki temu standardowe źródło śledzenia cen żywności, które nie są dostosowane do inflacji. Takie ceny nominalne mówią nam o pieniężnym koszcie zakupu żywności na rynku, zaś ceny skorygowane uzupełnione są o inflację.

Nie od dziś wiadomo, że niestety ceny wszystkich towarów i usług zazwyczaj rosną szybciej niż nasze średnie dochody. W wyniku inflacji, która jest teraz wysoka w naszym kraju, jako kupujący nie tylko musimy płacić więcej za każdą sztukę żywności, lecz także mamy proporcjonalnie mniej pieniędzy do wydania. Ostatnie badania wskazują, że mamy do czynienia z najwyższymi cenami, które pobiły te z 2011 roku, gdy giełda mocno zareagowała na zamieszki w północnej części Afryki.

Co wpłynęło na ceny?

Mamy za sobą bardzo ciężki rok, który naznaczony był pandemią koronawirusa. To właśnie ta sytuacja była jednym z czynników, który wpłynął na ceny. Warto jednak widzieć, że takie czynniki decydujące o średnich międzynarodowych cenach żywności zazwyczaj są skomplikowane. Ceny różnych towarów w zwyczaju rosną i spadają w oparciu o czynniki uniwersalne, jak i uwarunkowania specyficzne dla każdego towaru i regionu.

Być może przydadzą nam się 50 darmowych spinów w kasynach, aby wygrać dzięki nim określone środki. Niestety w ostatnim czasie mamy do czynienia w naszym kraju ze sporą inflacją, a przy tym światowe ceny żywności są najwyższym poziomie w historii. Z czego to wynika?

Na ceny dziś miał choćby wpływ wzrost cen ropy, który rozpoczął się w kwietniu 2020 roku. Zwiększył on oczywiście koszty produkcji i transportu żywności. Do tego sama pandemia stworzyła w wielu krajach niedobory siły roboczej, co wpłynęło z kolei na wysokość zbiorów, przetwarzania i dystrybucji żywności. Coraz wyższe ceny sprawiają, że żywność jest stale mniej dostępna. Znaczny wzrost cen w ostatnich latach zanotowano w zakresie roślin oleistych, gdzie tylko w latach 2019 i 2020 nastąpił wzrost o 16,9%. Mówi się o tym, że wynikło to z rosnącego zapotrzebowania na biodiesel, jak i wielu niesprzyjających warunków pogodowych.

Na spory cen żywności mają także zmiany rynkowe w zakresie cukru. W wielu krajach niesprzyjająca pogoda ograniczyła podaż, co wpłynęło na wyższe ceny. A ponieważ cukier dodawany jest do ogromnej ilości żywności, musiało to odbić się na cenach. Praktycznie każdy kataklizm przyczynia się do zmian cenowych. Trzeba jednak pamiętać, że większość krajów w Europie za bardzo nie odczuje wzrostu cen. Gorzej jednak w państwach o dużym odsetku biednego społeczeństwa. Tutaj problemy mogą być mocno zauważalne. Globalne zapotrzebowanie sprawiło, że trudno jest dziś tworzyć odpowiednie zapasy, które byłyby w stanie rozwiązać problemy z niedoborem konkretnych produktów.

Artykuł sponsorowany


Polecamy raport

Raport redakcji SOCIALPRESS

Reklama

Newsletter

Bądź na bieżąco!
Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail