X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać
Nasz newsletter subskrybuje już 15 000 osób!

Koniec z kradzieżą nazw użytkowników na Instagramie przez boty?

Instagram pracuje nad funkcją, która mogłaby zabezpieczyć użytkowników zmieniających swoją nazwę w aplikacji. Przez 14 dni mogliby oni powrócić do poprzedniego nicku bez obaw, że zostanie on w tym czasie zajęty.

Koniec z kradzieżą nazw użytkowników na Instagramie przez boty?źródło: shutterstock.com

reklama

Czy myślałeś o zmianie nazwy użytkownika na Instagramie, ale bałeś się zaryzykować? Lub zmieniłeś nazwę użytkownika na Instagramie, a gdy dnia rozmyśliłeś się i chciałeś to powrócić z którą kojarzą Cię obserwatorzy Twojego profilu, tamta była już niedostępna?

Być może wkrótce problem ten zniknie. Instagram planuje bowiem wprowadzenie funkcji, która blokowałaby poprzednią nazwę użytkownika na okres 14 dni.

W praktyce oznacza to, że nasza wcześniejsza nazwa byłaby niedostępna do wykorzystania przez innych instagramowiczów. Dałoby nam to możliwość ewentualnego powrotu do niej, a dopiero po kilkunastodniowym okresie wykorzystania przez użytkowników Instagrama.

Problem zmiany nazwy profilu

Zmiana nazwy profilu wiąże się z ryzykiem, że ta, której dotąd używaliśmy może zostać przejęta przez innych korzystających z aplikacji lub boty. Nie mieliśmy dotąd okresu ochronnego, w którym moglibyśmy się rozmyślić i bez obaw się z niej wycofać. Zrzut ekranu udostępniony przez Jane Manchung Wong, której niejednokrotnie udało się odnaleźć nowe funkcje w aplikacjach social media jeszcze przed ich premierą, wskazuje, że wkrótce ma się to zmienić.

Bezpieczeństwo i komfort użytkowników

W rozmowie z przedstawicielami serwisu WeRSM rzecznik prasowy Instagrama wyjaśnił, że firma analizuje trendy, aby tworzyć funkcje, które zapewnią bezpieczeństwo społeczności. Zauważono, że jeśli ktoś zmieni lub utraci swoją nazwę użytkownika – na przykład wtedy, gdy chce zmienić nazwę użytkownika lub utraci dostęp do swojego konta – może ona szybko zostać wykorzystana przez inną osobę.

Dzięki nowej funkcji, właściciele kont mieliby pewność, że ich nick jest bezpieczny jeszcze przez pewien czas. Mogłoby to zapewnić nie tylko większą swobodę, ale i większe bezpieczeństwo w sytuacjach przejęć kont lub prób ich kradzieży.

Warto pamiętać jednak, że w przypadku zweryfikowanych kont, zmiana nazwy użytkownika może wiązać się z utratą statusu zweryfikowanego konta.


Polecamy tę konferencję

Akademia Marketingu: (Z)mierz się z content marketingiem

Newsletter

Bądź na bieżąco!
Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail