X

Zapisz się na darmowy newsletter SOCIALPRESS

Dlaczego warto się zapisać

Nasz newsletter subskrybuje już 12 500 osób!

Prywatność na Facebooku. Co zmienić, żeby twoje konto było naprawdę prywatne?

Prywatność na Facebooku. Co zmienić, żeby twoje konto było naprawdę prywatne?fot. bank zdjęć shutterstock.com

Chociaż od powstania Facebooka minęło już ponad 10 lat, to wielu użytkowników często wykazuje się totalnym brakiem świadomości zagrożeń czyhających w sieci i na portalach społecznościowych.

Spora część użytkowników wciąż beztrosko korzysta ze standardowych ustawień Facebooka, a więc profilu publicznego, nie wiele ingerując w ustawienia prywatności i bezpieczeństwa. To błąd. Jakie mogą czekać na nas pułapki i zagrożenia? Wyobraźmy sobie chociażby, że nas szef kontroluje nas, co robimy i publikujemy na Facebooku, aby wykorzystać to kiedyś przeciwko nam. Ten sam problem będziemy mieć w przypadku poszukiwania pracy, a czasami nawet w przypadku podróży zagranicznych. Informując o swojej lokalizacji, dobrobycie i upubliczniając swoje prywatne i intymne informacje nie tylko możemy narazić się na śmieszność ze strony bliskich, ale również na możliwość wykorzystania naszych fotografii bez naszej wiedzy czy niebezpieczeństwo kradzieży lub innego typu przestępstw. Potrzeba niewiele, aby podnieść poziom prywatności i bezpieczeństwa na Facebooku. Oto kilka podstawowych kroków.

Zmień ustawienia prywatności

Prywatność - skróty / fot. Facebook

Prywatność – skróty / fot. Facebook

Podstawowe ustawienia prywatności łatwo sprawdzimy i zmodyfikujemy klikając w kłódkę w prawy górnym rogu. Pomagać nam będzie niebieski dinozaur – wystarczy wybrać opcję „Kontrola prywatności”, o czym pisaliśmy już tutaj. Innym podstawowym krokiem jest ograniczenie grona odbiorców postów. Jeżeli nie zrobiliśmy tego w ułatwionym panelu z niebieskim dinozaurem, to wybieramy kolejno: „Kto może zobaczyć dodawaną przeze mnie zawartość?” > „Kto będzie mógł zobaczyć moje przyszłe posty” i zmieniamy opcję na „Znajomi”. Warto skorzystać dla sprawdzenia efektów naszych zmian z pola „Co inne osoby widzą na mojej osi czasu?”

Ogranicz możliwość wyszukiwania i oznaczania

Ustawienia i narzędzia prywatności / fot. Facebook

Ustawienia i narzędzia prywatności / fot. Facebook

W ustawieniach prywatności (dostępne po wejściu w „Ustawienia” > „Prywatność”) warto zrezygnować z możliwości wyszukania naszego profilu za pomocą wyszukiwarek internetowych, a także ograniczyć możliwość odnalezienia nas po numerze telefonu lub adresie e-mail. Wskazane jest również ukrycie starszych postów, czego dokonamy z użyciem opcji „Ogranicz widoczność starych postów”.

Później należy też przejrzeć zakładkę „Oś czasu i oznaczanie” i ograniczyć grono odbiorców postów, w których oznaczają nas znajomi i osób mogących publikować na naszej tablicy do „Znajomych”.

Znajomy znajomemu nierówny

Blokowanie / fot. Facebook

Blokowanie / fot. Facebook

Jeżeli mamy wśród swoich znajomych osoby, których nie możemy usunąć, ale równocześnie nie chcemy, aby mogły zobaczyć, co publikujemy, mamy trzy możliwości. Po pierwsze możemy tworzyć grupy znajomych i publikując posty ustanowić regułę lub każdorazowo decydować, która grupa odbiorców zobaczy jego treść. Możemy także zaakceptować zaproszenie a potem dodać taką osobę to listy znajomych z ograniczonym dostępem. To bardzo wygodna opcja, która sprawi, że taka osoba pozostanie naszym znajomym i będzie się mogła z nami swobodnie skontaktować, ale zobaczy na naszym profilu tylko informacje o statusie publicznym. I po trzecie możemy wreszcie dodać taką osobę do blokowanych, to jednak uniemożliwi jej kontakt z nami. Takie rozwiązanie wypadałoby stosować tylko w przypadku bardziej burzliwych znajomości. W żadnym z przypadków osoby nie są informowane o poczynionej zmianie.

Bezpieczeństwo logowania – alerty

Ustawienia zabezpieczeń / fot. Facebook

Ustawienia zabezpieczeń / fot. Facebook

Jeśli boisz się włamań na swoje konto, to wskazane jest zdalne zakończenie aktywnych sesji na Facebooku w polu „Miejsce logowania”, a następnie ustawienie alertów bezpieczeństwa o nowych logowaniach w polu „Alerty dotyczące logowania”. W przypadku logowania z nowego urządzenia lub przeglądarki będziemy informowani mailowo o tym zdarzeniu.

Kontroluj aplikacje

Nawet jeżeli wszystkie twoje ustawienia będą prywatne, że to może okazać się, że z jakiegoś powodu na twojej tablicy wciąż będą pojawiać się publiczne posty. Będzie to wina najprawdopodobniej aplikacji. Należy wejść w odpowiednią zakładkę („Ustawienia”>”Aplikacje”) i zdefiniować stopień prywatności dla każdej z nich. Tutaj sugerujemy zmianę ustawień na „Tylko ja” lub „Znajomi”, należy też zapoznać się z informacjami, do jakich danych ma dostęp aplikacja i zrezygnować z tych zbędnych.

Newsletter

Bądź na bieżąco z najświeższymi informacjami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.

free newsletter templates powered by FreshMail